بین الملل تابناک: ازسرگیری روابط میان سوریه و عربستان با بازگشایی سفارت ها، نشست چهارجانبه ایران، روسیه، چین و پاکستان در سمرقند، حضور ۲۶ جنگنده و ۷ ناو چینی در آبهای اطراف تایوان، ازسرگیری روابط دیپلماتیک قطر و بحرین پس از شش سال و جاسوسی آمریکا از دبیر کل سازمان ملل، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ازسرگیری روابط میان سوریه و عربستان با بازگشایی سفارت ها
بامداد امروز (پنج شنبه) ریاض و دمشق، در پایان سفر رسمی «فیصل المقداد»، وزیر امور خارجه سوریه به شهر جده عربستان در پاسخ به دعوت شاهزاده «فیصل بن فرحان آل سعود»، وزیر امور خارجه این کشور، یک بیانیه مطبوعاتی مشترک صادر کردند که در آن، ضمن استقبال از آغاز روند ازسرگیری خدمات کنسولی و پروازهای میان دو کشور، اهمیت تقویت امنیت و مبارزه با تروریسم در همه اشکال را مورد تاکید قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری عربستان سعودی (واس)، در این بیانیه مطبوعاتی مشترک که چهارشنبه شب منتشر شد، آمده است: پادشاهی عربستان سعودی در چارچوب علاقه و اهتمام به هر چیزی که در خدمت مسائل امت عرب و توسعه منافع کشورها و ملتهای آن باشد، از «فیصل المقداد» وزیر خارجه سوریه برای سفر به عربستان دعوت کرد و وزیر امور خارجه سوریه در ۲۱ رمضان بنا به دعوت فیصل بن فرحان آل سعود وزیر خارجه عربستان از این کشور دیدن کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: نشستی بین دو طرف برگزار شد که در آن تلاشهای انجام شده برای دستیابی به راهکار سیاسی در حل بحران سوریه که وحدت، امنیت، ثبات، هویت عربی و تمامیت ارضی سوریه را حفظ کند، به گونهای که به نفع مردم این کشور باشد، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دو طرف در زمینه اهمیت حل مشکلات بشردوستانه، فراهم کردن بستر مناسب برای رسیدن کمکها به تمام مناطق سوریه، ایجاد شرایط لازم برای بازگشت پناهندگان و آوارگان سوری به مناطق خود و پایان دادن به رنج آنها و ایجاد زمینه بازگشت امن آنها به کشورشان و در پیش گرفتن تدابیر بیشتر که به تثبیت اوضاع در سرتاسر خاک سوریه کمک میکند، توافق کردند.
در بیانیه مطبوعاتی مشترک وزیران خارجه عربستان و سوریه آمده است که دو طرف بر اهمیت ارتقای امنیت و مبارزه با تروریسم در همه اشکال و سازمانهای آن و تقویت همکاری در مبارزه با قاچاق و تجارت مواد مخدر و ضرورت حمایت از نهادهای دولت سوریه برای گسترش کنترل آنها بر سرزمینهای این کشور جهت پایان دادن به حضور شبه نظامیان مسلح در آنجا و مداخله خارجی در امور داخلی سوریه تاکید کردند.
دو طرف همچنین درباره اقدامات لازم برای دستیابی به یک راه حل سیاسی جامع در حل بحران سوریه که به همه پیامدهای آن پایان میدهد و دستیابی به صلح ملی و کمک به بازگشت سوریه به محیط عربی خود (اتحادیه عرب) و ازسرگیری نقش طبیعی آن در جهان عرب گفت و گو کردند.
بر اساس این بیانیه، دو طرف همچنین از آغاز عملیات ازسرگیری خدمات کنسولی و پروازهای بین دو کشور استقبال کردند.
وزیر امور خارجه سوریه از تلاشهای انجام شده توسط عربستان سعودی برای پایان دادن به بحران سوریه و ارائه کمکهای بشردوستانه و امدادی به زلزلهزدگان این کشور قدردانی کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس) فیصل المقداد، وزیر خارجه سوریه دیروز بعدازظهر وارد شهر جده شد و با ولید بن عبدالکریم الخریجی معاون وزیر خارجه عربستان دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش واس، محور رایزنیهای المقداد؛ گفتوگو درباره تلاشهای انجام شده برای دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه، تسهیل بازگشت آوارگان سوری به سرزمین خود و همچنین تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه به مناطق آسیب دیده در سوریه است؛ این اولین سفر رسمی یک مقام ارشد سوریه به عربستان سعودی پس از ۱۲ سال قطعی روابط میان دو کشور به شمار میرود.
سفر المقداد به عربستان سعودی دو روز قبل از نشست کشورهای شورای همکاری خلیجفارس و همچنین اردن، مصر و عراق در جده برای بررسی موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، انجام شد.
اتحادیه عرب عضویت دولت سوریه در این اتحادیه را در ۱۲ نوامبر ۲۰۱۱ به دلیل جنگ در سوریه به حالت تعلیق درآورده بود.
"ماجد الانصاری" سخنگوی وزارت خارجه قطر درباره نشست مذکور تصریح کرد: با توجه به اینکه تحولات زیادی در رابطه با موضوع سوریه و دیدگاه اعراب نسبت به بازگشت دمشق به اتحادیه عرب وجود دارد، هدف اصلی این نشست بررسی وضعیت سوریه است.
از سوی دیگر، رویترز اعلام کرد که عربستان سعودی قصد دارد از "بشار اسد" رئیسجمهوری سوریه برای شرکت در نشست اتحادیه عرب که در ماه می آینده به میزبانی ریاض برگزار میشود، دعوت کند.
در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری سال گذشته در شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارات زیادی به بار آورد، باب کمکهای برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده و چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کردهاند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است. کشورهایی همچون قطر نیز دفتر معارضان سوری در دوحه را بستند و ریاض چراغ سبز خود را برای برقراری رابطه و رفع کدورتها با دمشق نشان داد. ترکیه نیز طی چند ماه گذشته، بارها اعلام کرده که خواهان برقراری رابطه با سوریه است.
نشست چهارجانبه ایران، روسیه، چین و پاکستان در سمرقند
دومین نشست چهارجانبه ایران، روسیه، چین و پاکستان درباره افغانستان پیش از ظهر امروز (پنجشنبه) ۲۴ فروردین ماه در سمرقند و در حاشیه چهارمین نشست کشورهای همسایه افغانستان برگزار شد.
حسین امیرعبداللهیان، سرگئی لاوروف، چین گانگ وزرای خارجه ایران، روسیه و چین و حنا ربانی وزیر مشاور در امور خارجی پاکستان در این نشست حضور دارند و قرار است درباره وضعیت کنونی افغانستان به گفتوگو بپردازند. قرار است در پایان این نشست بیانیهای منتشر شود.
نخستین نشست چهارجانبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۰ در حاشیه اجلاس سران شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شده بود.در آن نشست وزرای امور خارجه چهار کشور از تشکیل دولتی فراگیر و با مشارکت همه اقوام در افغانستان حمایت کرده بودند.افغانستان عاری از تروریسم، عاری از مواد مخدر و عاری از تهدید علیه همسایگان از دیگر محورهای مباحث نخستین نشست چهارجانبه بود.
چهارمین نشست کشورهای همسایه افغانستان قرار است بعدازظهر امروژ در سمرقند برگزار شود.
حضور ۲۶ جنگنده و ۷ ناو چینی در آبهای اطراف تایوان
در ادامه تشدید تنشها در تنگه تایوان، دولت این منطقه خودمختار امروز پنج شنبه اعلام کرد که ۲۶ هواپیمای نظامی و ۷ کشتی جنگی چینی طی ۲۴ ساعت گذشته در اطراف این جزیره روئت شده اند.
وزارت دفاع تایوان همچنین اعلام کرد که از ۲۶ جنگنده چینی ۱۴ فروند از خط حائل در تنگه تایوان عبور کرده اند.
تنشها بر سر تایوان پس از سفر تسای اینگ ون رئیسجمهور این جزیره خودمختار به آمریکا و دیدار با کوین مک کارتی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و همچنین رئیس کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا به تایپه شدیدا افزایش یافته است.
ازسرگیری روابط دیپلماتیک قطر و بحرین پس از ۶ سال
کمیته پیگیری روابط بحرین و قطر از توافق دو کشور برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک پس از گذشت نزدیک به شش سال از قطع آن خبر داد.
به گزارش روسیا الیوم، خبرگزاریهای رسمی قطر (قنا) و بحرین (بنا) بامداد امروز (پنجشنبه) گزارش دادند که کمیته پیگیری روابط میان دو کشور روز (چهارشنبه) دومین نشست خود را در مقر دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس در شهر ریاض، پایتخت عربستان سعودی برگزار کرده است.
ریاست هیات بحرینی در نشست کمیته را «عبدالله بن احمد آل خلیفه»، معاون سیاسی وزارت خارجه این کشور و ریاست هیات قطری را «احمد بن حسن الحمادی»، دبیر کل وزارت خارجه این کشور به عهده داشت.
در این نشست موضوعات مندرج در دستور کار بررسی و نتایج نشست نخست کمیته قانونی مشترک و کمیته امنیتی مشترک مورد توجه قرار گرفت.
تصمیم به ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور طبق اصول منشور سازمان ملل و احکام معاهده روابط دیپلماتیک وین در سال ۱۹۶۱ اتخاذ شد.
دو طرف تاکید کردند که این گام با توجه به تمایل دوطرف برای گسترش روابط دوجانبه، تقویت پیشرفت و وحدت کشورهای خلیج فارس و طبق اهداف اساسنامه شورای همکاری کشورهای خلیج فارس در راستای احترام به اصول برابری میان کشورها، حاکمیت ملی، استقلال، تمامیت ارضی و حسن همجواری برداشته شد.
بحرین در ژوئن ۲۰۱۷ از قطع روابط خود با قطر بعد از اختلافاتی خبر داد که در اواسط همان سال میان عربستان، امارات، بحرین و مصر از یک سو و قطر از سوی دیگر به وقوع پیوست.
اقدام بحرین برای ازسرگیری روابط با دوحه بعد از گذشت بیش از دو سال از تصمیم برخی کشورهای عربی برای پایان محاصره دوحه انجام شد. عربستان، امارات، بحرین و مصر در ژانویه ۲۰۲۱ تحریم سه سال و نیمه قطر را پایان دادند. این کشورها به جز بحرین روابط خود را در حوزه سفر و تجارت در همان سال از سر گرفتند.
واشنگتن از تصمیم قطر و بحرین برای ازسرگیری روابط پس از شش سال استقبال کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید که اخیرا با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی گفتوگو کرده است، ازسرگیری روابط دیپلماتیک دوحه و منامه را گامی مهم در مسیر ثبات و کامیابی خاورمیانه توصیف کرد.
جاسوسی آمریکا از دبیر کل سازمان ملل
اسناد افشا شده پنتاگون در فضای مجازی نشان می دهد که آمریکا از نزدیک آنتونیو گوترش را زیر نظر داشته و معتقد است که دبیر کل سازمان ملل متحد بیش از حد مایل است منافع روسیه را برآورده کند.
شبکه تلویزیونی جهانی بی بی سی گزارش داد، چندین سند محرمانه آمریکا ارتباطات خصوصی مربوط به گوترش و معاونش را توصیف می کنند. این اسناد حاوی مشاهدات صریح گوترش در مورد جنگ در اوکراین و تعدادی از رهبران آفریقایی است.
یکی از اسناد فاش شده بر قرارداد غلات دریای سیاه متمرکز است که با میانجیگری سازمان ملل متحد و ترکیه در ماه ژوئیه بدست آمد.
اسناد سری آمریکا اعلام می کنند که گوترش برای حفظ این توافق حاضر به تامین منافع روسیه حتی اگر این منافع شامل افراد یا شرکتهای تحت تحریمهای غرب باشند، بوده است.
بر اساس ارزیابی واشنگتن، اقدامات دبیرکل سازمان ملل تلاشهای گستردهتر برای پاسخگو ساختن مسکو به خاطر اقداماتش در اوکراین را تضعیف میکند.
سند دیگری از اواسط فوریه گفتوگوی صریح بین گوترش و آمنه محمد معاون او را شرح می دهد.
در این اسناد گوترش از درخواست اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، مبنی بر تولید تسلیحات و مهمات بیشتر در نتیجه جنگ در اوکراین، ابراز ناراحتی می کند.
این دو مقام سازمان ملل همچنین در مورد نشست اخیر رهبران آفریقا صحبت می کنند. طبق اسناد فاش شده، آمنه محمد می گوید که ویلیام روتو، رئیس جمهور کنیا، بی رحم است و معاون دبیرکل سازمان ملل به او اعتماد ندارد.
به تازگی اسناد و جزئیات محرمانه طرح آمریکا و ناتو برای تجهیز ارتش اوکراین برای حمله به روسیه و نیز اسناد محرمانه دیگر دولت بایدن ، در شبکه های اجتماعی توئیتر و تلگرام منتشر شده که بازتاب بسیاری داشته و افشا کننده وقایع بسیاری در حوزه های مختلف است.
مقامات آمریکایی در رده های مختلف برای کنترل پیامدهای داخلی و خارجی افشای این ۱۰۰ سند سری و فوق سری در فضای مجازی همچنان در تکاپو هستند. البته چندین فرضیه و احتمال تاکنون در رابطه با موضوع افشای اسناد محرمانه وزارت دفاع آمریکا که بخشی از آن به جنگ اوکراین مربوط میشود، مطرح شده که در این میان، عدهای از کارشناسان نظامی روس نظریه "جعلی بودن" این اسناد و انتشار "عمدی" آن را محتملتر میدانند.
از سوی دیگر و با هدف کاستن از پیامدهای داخلی و بین المللی افتضاح اطلاعاتی آمریکا، کاخ سفید از خبرنگاران خواست تا در مورد محتوای اسناد لو رفته سیا و پنتاگون گزارش تهیه نکنند.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا در پی افشای این اسناد محرمانه تاکید کرد که اطلاعات لو رفته مخاطب عام نداشته و نباید در رسانه ها منتشر و در مورد آنها بحث شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.